Amenhotep II


Tiden: (Livstid) Okänd.
          (Regeringstid) 1427 - 1400 f.kr.

Om namnet: Födelsenamn: Amenhotep Heqa-Iunu (="Amun är nöjd, härskar över Heliopolis"). Tronnamn: Akheperure (="Res manifestationer är stora"). Känd som Amenophis II (grekiskt namn).

Far: Thutmose III.

Mor: Merytra-Hatschepsut (hon var stor kunglig hustru också)

Fru: Merytra-Hatschepsut, Tiaa (mor till tronarvingen)

Son: Thutmose IV.

Dotter:

Krig: 2 militärexpedtioner mot Syrien-Palestina.

Viktiga händelser: Amenhotep drev 2 militärexpeditioner mot Syrien-Palestina-området i början av sin regeringstid. Största delen av hans regeringstid var fredlig.

Allians med Mitanni-riket.

Amenhotep fortsatte förstörelsen av Hatschepsuts monument och rykte. Man avsåg att utplåtana hennes minne. Varför vet vi ej. Detta hade påbörjats redan i slutet av faderns regeringstid.

Andra anmärkningar: Under Amenhoteps regeringstid kopierades stora mängder texter, vilket är ett tecken på att man intresserade sig mycket för kultur under denna tid. Fortfarande så var konsten i kungagravarna formell och stiliserad men man kan nu märka en skillnad när det gäller konst i icke-kungliga sammanhang. Nu börjar den individualism uppstå som senare kommer att ta sig mycket starka uttryck under 1300-talet f.kr.

Om gravplatsen: Han begravdes i Tebe (grav nr 35, Kungarnas dal). Den ende faraon i Egypten som hittades i sin egen sarkofag i sin egen grav. Hans grav användes som en av de två mumiegömmorna där en del av övriga faraoners mumier har funnits. Graven utgrävd 1898.

[Åter till första sidan]
Har du några synpunkter, kontakta

[Åter till De andra]

[Åter till Dåtid]

[Tillbaka till Mysjkin]